Élet-Stílus

8 gyógymód csuklásra

A csuklásnál csak egy idegesítőbb: amikor valaki mást kell hallgatni, aki épp ilyen légzési nehézségekkel küszködik.

A morbid hang, ami akkor tör elő belőled, amikor a legkevésbé kellene, ráadásul megállíthatatlannak tűnik. Ám egy idő után az ember akkor is viszketni kezd, ha valaki márt kap el a társaságában csuklási roham. Mindkét esetben jól jön, ha van néhány hasznos ötlet a tarsolyodban! Hiszen a csuklás, amely tulajdonképpen a rekeszizom önkéntelen összerándulása, a bolygóideg és a nyelv-garati ideg szerencsétlen „összjátékának” köszönhető – a cél, hogy megszakítsuk valami módon az ördögi kört. Lehetséges utak: megnyugtatással és/vagy figyelemeltereléssel, az esetleges nyelőcsövi ingerlést megszüntető nyeléssel vagy evéssel, illetve a légzés befolyásolása, a szervezet szén-dioxid-szintjének növelése.


Édes gyógymód – Fotó: Shutterstock

1. Egyél mézet
Egy jó kanál méz vagy cukor lenyelésének köszönhetően megnyugszik a bolygóideg, mondja a népi gyógyászat, ám néha a nagy adag édesség önmagában kevés! Sokan arra esküsznek, hogy cseppentsünk rá egy kis ecetet vagy citromot is.
2. Igyál vizet
De elég lehet egy kis hideg víz is lassú elkortyolása is, hiszen a lényeg – többek közt – a nyeldekelésben van.
3. Tartsd vissza a lélegzeted
Fogd be az orrod és tartsd csukva a szád, ameddig csak bírod. Így megnöveled a véred szén-dioxid-szintjét, ami összetett biokémiai úton szintén odahat, hogy megnyugszik a bolygóideg. Vigyázat, ha túl sokáig így maradsz, örökre elmúlhat a csuklásod…
4. Mire jó a zacskó?
Kipróbálhatod a papírzacskóba való légzést is, aminek a hatásmechanizmusa lényegében ugyanez.
5. Dugd az ujjaidat a füledbe
Esetleg megpróbálhatod a füled mögötti lágy rész nyomását is, a lényeg, hogy ezzel megnyugvásra készteted a rekeszizmodat, és megszűnik a levegőkapkodás. Kb. 30 másodperc szükséges hozzá.


Ölts nyelvet a kellemetlenségekre – Fotó: AFP

6. Öltsd ki a nyelved
Amikor kinyújtod a nyelved, amennyire csak lehetséges, ezzel megnyitod a torkodat is, amitől könnyebben fogsz lélegezni, ami által a rekeszizmod görcsös összehúzódásai is megszűnnek.
7. Végy hideg zuhanyt
Ha elég fagyos a víz, sokkot kapsz, és a szervezetednek kisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy a csuklással bajlódjon. Néha elég annyi is, hogy alaposan megijesztenek.
8. Csiklandozd meg a szájpadlásod
Végy egy lehetőleg még nem használt fültisztító pálcikát, és csiklandozd meg vele a szájpadlásod lágy részét, elvileg ez is segíthet, hogy végre abbamaradjon a fránya csuklás.

Bizarr rekord: 68 év csuklás
Az iowai Charles Osborne épp egy disznót akart lemérni, amikor megemelte magát és elkezdődött furcsa kálváriája: 1922-tól egészen 1990-ig csuklott, amikor misztikus módon hirtelen abbamaradt. Ám nem sokáig örülhetett a nyugalomnak, egy évvel később örökre lehunyta szemét, igaz 97 esztendős volt. Eleinte percenként negyvenszer, mondta azt, hogy hukk, ami később húszra „lassult”. A becslések szerint 430 millió alkalommal húzódott össze a rekeszizma a közel hét évtized alatt.

Fontos! Ha a csuklásunk elhúzódik, és semmi sem segít, forduljunk orvoshoz, mert betegség is állhat mögötte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik