Tudomány

Veszélyes lehet a korai virágzás

A klímaváltozás hatására a növények gyorsabban virágzanak, ami amerikai kutatók szerint pusztító hatással lehet az ökoszisztémára.

A globális felmelegedés sok száz növény- és állatfajra is jelentős hatással van szerte a világon, megváltoztatja a táplálkozással, vándorlással és szaporodással összefüggő körülményeket. A légköri szén-dioxid-koncentráció emelkedése befolyásolja azt is, ahogyan a növények oxigént állítanak elő, az esőzések mintázatának megváltozása pedig hatással van “viselkedésükre”.

A  San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint annak megjósolása, hogy egyes fajok miként reagálnak az éghajlatváltozásra, az ökológia egyik legnagyobb kihívásának számít. A Nature tudományos magazinban közzétett tanulmányukban a klímaváltozás növényekre gyakorolt hatását elemezték, mert – mint hangsúlyozták – ez befolyásolja az egész élelmi láncot, a beporzást, sőt a vízellátást is.

Négy kontinens 1634 növényfajáról gyűjtöttek adatokat, amelyek korábbi vizsgálatok és kísérletek eredményeiből származtak. Mindezek alapján úgy találták, hogy egyes korábbi tanulmányok a virágzási sebességet 8,5-szer kisebbnek becsülték, míg a levelek növekedési sebességét négyszer lassabbnak.

Becslések szerint az átlaghőmérséklet 1900 óta világszerte 0,8 Celsius-fokkal emelkedett, egyedül az utóbbi harminc évben pedig évtizedenként csaknem 0,2 Celsius-fokkal. A Meteorológiai Világszervezet szerint a 2001 és 2010 közötti évtized volt a legmelegebb, amelyet valaha mértek a Földön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik