Tudomány

A sportosabb békák gyorsabban változnak

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 04. 18. 12:23

Közép-amerikai és dél-amerikai mérges békafajokat tanulmányozó amerikai kutatók szerint a fizikailag fitt békák genomja gyorsabb ütemben változik.

Korábban a témában:

Minden élőlény DNS-ében időről időre változások történnek, kimaradnak, átugranak vagy éppen ismétlődnek elemek. E molekuláris változások tempója azonban igen nagy eltéréseket mutat a különböző fajoknál.

A változás ütemével kapcsolatban több elmélet is született – az egyik, 1990-es évekből származó teória szerint a nagyobb nyugalmi anyagcsereértékekkel rendelkező fajoknál nagyobb ütemben halmozódnak fel DNS-változások. Az elképzelést azonban eddig nem sikerült igazolni.

Juan C. Santos kutatásvezető, a durhami Nemzeti Evolúciós Szintézis Központ munkatársa szerint a problémát az okozhatta, hogy nyugalmi értékeket vizsgáltak, nem az állatok normál fizikai aktivitása közben végezték el az anyagcserére vonatkozó méréseket. Hogy ötletüket teszteljék, több mint 50 – Kolumbia, Ecuador, Venezuela és Panama őserdeiben élő – mérges békafaj majdnem ötszáz egyedét hasonlították össze. A “békafitneszteszt” során forgó műanyaghengerben kellett ugrálniuk a kétéltűeknek, majd négy perc elteltével megmérték oxigénfelvételüket.

Kiderült, hogy a legsportosabb békafajoknak ötször nagyobb az aerob kapacitása, mint a legrenyhébb fajoknak, és jóval hosszabb ideig képesek a futásra.

A kutatók rekonstruálták a békafajok családfáját is tizenöt – erre alkalmas – békagénből származó DNS-szakasz segítségével, így tudták megbecsülni, hogy melyik fajnak milyen ütemben változott a genomja. Az elemzés egyértelmű mintázatot eredményezett: a sportosabb békafajok genomja változott gyorsabban az idők folyamán.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.