Tudomány

Ilyen a gondolatirányítású műkéz

A veterán katonatiszt mesterséges karjával még a hideget és a meleget is meg tudja különböztetni.

A bionikus kar fejlesztésének legújabb eredményeiről Todd Kuiken, a chicagói rehabilitációs intézet bionikus gyógyászattal foglalkozó központjának igazgatója, a terület úttörő kutatója számol be. A szakember 2002-ben ért el áttörést a bionikus karral, most a területen elért haladásról tájékoztatja a tudományos világot a február 21-ig tartó konferencián.

A “high-tech” protézis az úgynevezett Targeted Muscle Reinervation – TMR -, vagyis a célzott izombeidegzési eljáráson nyugszik. Az amputált végtagot korábban vezérlő idegeket máshová ültetik át, az áthelyezett idegek pedig lehetővé teszik, hogy az agyból a kar irányítására érkező impulzusok vezéreljék a művégtagot. A jeleket általában egy mikroszámítógép értelmezi, ez a gondolattal egy időben a művégtagba továbbítja az utasításokat.

Az új fejlesztések révén a bionikus karral halványan az érintést is lehet érezni, és a használók meg tudják különböztetni a hideget és a meleget.

Az Egyesült Államokban egy leszerelt katona mutatta be a sajtó előtt a kar fejlesztéseit, Glen Lehman őrmester Irakban vesztette el egyik karját.

A világon több mint ötvenen – hadisérült leszerelt katonák – használnak már bionikus kart.

AJÁNLOTT LINKEK:

A bemutatóról (BBC News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik