Tudomány

Sikeres a prosztatarák ultrahangos kezelése

A módszer tízből kilencszer sikeres és gyakorlatilag nincs mellékhatása.

Amíg egyes tudósok azon dolgoznak, hogy elérhetővé váljon minden rák ellenszere, addig más kutatócsoportok a specializált kezeléssel próbálnak segíteni a betegeken. Ebbe a kategóriába tartozik a University College London munkatársai által kidolgozott új módszer is, amely a hagyományos műtét és sugárkezelés helyett ultrahanggal támadja a prosztatarákot.

A kezelés során speciálisan fókuszált ultrahangot használnak, aminek legnagyobb előnye, hogy érintetlenül hagyja a daganat körüli szöveteket. Egy évvel a kezelés után a tanulmányban részt vevő 41 beteg közül 39-nél nem találtak rákos sejteket, csupán egytizedük szenvedett impotenciában és egyiküknél sem jelentkezett inkontinencia. Összehasonlításképp a jelenlegi kezelések hatására a betegek negyedét érinti az inkontinencia, és hétből egy páciens merevedési zavarokkal küzd.

A módszer sajnos még nincs teljesen kész, azonban a kutatók egyike, Hashim Ahmed a Telegraphnak nyilatkozva biztatónak nevezte az eddig elért eredményeket, és abbéli reményeit fejezte ki, hogy már a közeljövőben ez lehet a prosztatarák elfogadott kezelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik