Tudomány

Koffein és edzés a rák ellen

Amerikai kutatók szerint a rendszeres testmozgással párosuló koffeinfogyasztás jelentősen csökkenti a bőrrák kockázatát.

Yao-Ping Lu professzor, a bőr rosszindulatú daganatainak kutatója legújabb eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség chicagói kongresszusán számolt be. Vizsgálatainak alanyai olyan egerek voltak, amelyeket úgy sikerült kitenyészteni, hogy különösen érzékenyekké váltak az ultraibolya sugárzás okozta bőrrák kifejlődésére.

A kísérletben az egereket ultraibolya sugárzásnak tették ki és négy csoportba osztották: az első csoport tagjai csak vizet kaptak és nem kellett rendszeresen edzeniük a futószalagon – ez volt a kontrollcsoport. A második csoport koffeines vizet ivott, és ugyancsak nem futott a szalagon. A harmadik társaság nem kapott koffeint, viszont rendszeres fizikai terhelésnek volt kitéve, végül az utolsó csoport tagjai koffeint ittak és futottak is a szalagon.

A 14 héten át tartó vizsgálat során a koffeinnel itatott és rendszeresen sportoló egerek 62 százalékkal ritkábban kaptak rosszindulatú bőrdaganatot a kontrollcsoporthoz képest, viszont  ha megbetegedtek, a daganatok mérete akkor is 85 százalékkal kisebb volt.

Önmagában a koffein vagy a fizikai terhelés is kedvező hatásúnak bizonyult, de a hatás messze nem volt olyan mértékű, mint a kettő együtt. A rendszeres testmozgás koffein nélkül 35 százalékkal kevesebb daganatot eredményezett, és ezek nagysága 70 százalékkal volt kisebb; a csak koffeint fogyasztó egereknél 27 százalékkal kevesebb daganat fejlődött ki, és ezek mérete 61 százalékkal volt kisebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik