Tudomány

Szívrohamot okozhat a rák

Kiugróan magas az öngyilkosságok és a halállal végződő szívrohamok aránya a rákkal frissen diagnosztizált páciensek körében.

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai több mint 6 millió svéd egészségét követték nyomon 2001 és 2006 között, akik közül 500 ezernél több embert ebben az időszakban diagnosztizáltak daganatos betegséggel.

Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy bár a diagnózis utáni napokban a pácienseknek csak kis hányada vetett véget életének, mégis 12-szeres volt körükben az öngyilkosságok aránya azokhoz képest, akiknél nem állapítottak meg rákot. A Karolinska közleménye szerint a szívérrendszeri halálozás kockázata hatszor nagyobb volt a diagnózist követő héten és háromszor nagyobb az első hónapban a rák diagnózisát követően azokhoz képest, akiknél nem állapítottak meg daganatos betegséget.

A kockázat emelkedése a rossz prognózisú rosszindulatú tumoroknál, például a tüdő- és a hasnyálmirigyráknál volt a legerőteljesebb, míg a legenyhébb a bőrrák diagnózisát követően.

A kutatásvezető abban reménykedik, hogy tanulmányuk elősegíti az újonnan diagnosztizált daganatos betegek jobb gondozását, mivel az eredmények szerint a rák esetében nem elég csak a rákot kezelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik