Tudomány

Macskákat áldoztak az egyiptomiak

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 04. 18. 11:00

Az állatok egy részét kifejezetten azért tenyésztették, hogy feláldozzák és mumifikálják őket - állítja egy új tanulmány.

Korábban a témában:

Olasz szakemberek egy olyan mumifikált kismacskát vontak alapos vizsgálat alá, amely valószínűleg egy 18. században megvásárolt egyiptomi gyűjtemény részeként került a parmai Nemzeti Régészeti Múzeum tulajdonába.

A kutatócsoportnak a röntgenfelvételhez hasonló, úgynevezett radiográfiai vizsgálat révén sikerült betekinteni a múmia vászonborítása alá, amely egy mindössze 5-6 hónapos kölyökmacskát rejtett. Az állat kora és a póz, amelyben mumifikálták, azt sugallta a kutatók számára, hogy a macskát az istennek szánt áldozati ajándékként mutatták be.

Mumifikált kismacska (macska, múmia, )
A mumifikált kismacska oldalról (fent) és szemből (lent)
(Forrás: Gnudi, et. al., Jrn. Fel. Med. and Surg.)

A kölyköt a lehető legszorosabban bepólyálták és az időszámításunk előtti 332 és 30 közötti időszakból származó hieroglifás ábrákon látható, ülő macskákhoz hasonló pozícióban mumifikálták. Annak érdekében, hogy az állatok minél kevesebb helyet foglaljanak el, a balzsamozók eltörték a macskák csontjainak egy részét, köztük a gerincük végét, hogy a farkuk minél közelebb legyen a testükhöz, valamint a bordáikat, hogy mellső lábaikat is jobban le tudják szorítani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.