Tudomány

Macskákat áldoztak az egyiptomiak

Az állatok egy részét kifejezetten azért tenyésztették, hogy feláldozzák és mumifikálják őket - állítja egy új tanulmány.

Olasz szakemberek egy olyan mumifikált kismacskát vontak alapos vizsgálat alá, amely valószínűleg egy 18. században megvásárolt egyiptomi gyűjtemény részeként került a parmai Nemzeti Régészeti Múzeum tulajdonába.

A kutatócsoportnak a röntgenfelvételhez hasonló, úgynevezett radiográfiai vizsgálat révén sikerült betekinteni a múmia vászonborítása alá, amely egy mindössze 5-6 hónapos kölyökmacskát rejtett. Az állat kora és a póz, amelyben mumifikálták, azt sugallta a kutatók számára, hogy a macskát az istennek szánt áldozati ajándékként mutatták be.


A mumifikált kismacska oldalról (fent) és szemből (lent)
(Forrás: Gnudi, et. al., Jrn. Fel. Med. and Surg.)

A kölyköt a lehető legszorosabban bepólyálták és az időszámításunk előtti 332 és 30 közötti időszakból származó hieroglifás ábrákon látható, ülő macskákhoz hasonló pozícióban mumifikálták. Annak érdekében, hogy az állatok minél kevesebb helyet foglaljanak el, a balzsamozók eltörték a macskák csontjainak egy részét, köztük a gerincük végét, hogy a farkuk minél közelebb legyen a testükhöz, valamint a bordáikat, hogy mellső lábaikat is jobban le tudják szorítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik