Tudomány

Ilyen egy kétezer éves bibliai bélyegző

24.hu
24.hu

2011. 12. 28. 08:39

A második zsidó templom idejéből származó, égetett agyag pecsétnyomót találtak izraeli régészek Jeruzsálem óvárosában.

Korábban a témában:

A pénzérme-méretű ókori “bélyegzőn” arámi nyelven két szó olvasható, amelyek azt jelentik, hogy “Isten számára tiszta”. Izraeli régészek szerint a pecsétnyomóval valószínűleg azokat a tárgyakat jelölték meg, amelyeket alkalmasnak találtak arra, hogy használják őket vallási rituálék céljára a hajdani templomban.

A vasárnap bejelentett lelet az első feliratos pecsétnyomó az időszámításunk előtti 1. század és az időszámításunk szerinti 70 – a második zsidó templom rómaiak általi lerombolása – közötti időből, és az első olyan tárgyi emlék, amely a templomban folyó vallásgyakorlásra utal.

Eddig nagyon kevés tárgyi emlék került elő a zsidó templommal kapcsolatban, részben azért, mert az egykori templom helye nehezen hozzáférhető régészek számára a zsidó-muszlim ellentét miatt.

Régészek szerint a most előkerült pecsétnyomót kultikus célra szánt tárgyak, például olaj vagy áldozati állat megjelölésére használhatták. A szent szövegek nagyon szigorú “tisztasági” előírásokat tartalmaztak a papok számára a templomban használt tárgyakat illetően.

Ronny Reich, a Haifai Egyetem régésze szerint a pecsétnyomó az első olyan régészeti lelet, amely a templomban folyó, vallási célú vásárlási vagy áldozati tevékenységre utal. A két centiméter átmérőjű bélyegzőt Jeruzsálem hajdani főutcája mentén, közvetlenül a templomkomplexum mellett – a jelenlegi Siratófal közelében – találták.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.