Tudomány

Kétszer több a pingvin az Antarktiszon

A tudósok magasfelbontású műholdas felvételeket használtak munkájuk során, hét új kolóniát fedeztek fel.

Peter Fretwell geográfus és csapata közel 595 ezer császárpingvint számlált össze a British Antarctic Survey (BAS) sarkkutató program részeként. A tojásokat költő párok számából következtettek a teljes egyedszámra abból kiindulva, hogy egy kolóniának átlagosan nyolcvan százaléka költ. A megszámolt 595 ezer madár majdnem kétszer több, mint az eddig feltételezett 270-350 ezer példány.

Ez az első átfogó számlálás, amelyet műholdfelvételekkel végeztek el egy fajon. A csapat összesen negyvennégy kolóniát fedezett fel, hét létezéséről eddig sejtésük sem volt. Michelle LaRue, a Minnesotai Egyetem munkatársa elmondta, alkalmazott módszerük nagy előrelépést jelent. A bemérés során kevés hatás érte a környezetet, mégis megbízható eredményeket kapnak.

A szakértők először a kolóniákról készített műholdfelvételeket elemezték ki. A képek elkészítéséhez különleges technikát alkalmaztak: megnövelték a képek felbontását, hogy felismerhetőek legyenek a részletek. Hogy biztosra menjenek, eredményeiket összehasonlították a földi mérésekkel és az egyes területeken készült fényképekkel is.

A császárpingvin a legnagyobb pingvinfaj, akár egy méteresre és harminc kilogrammosra is megnő. A madarak gyakran távoli, nehezen megközelíthető és rendkívül hideg – a mínusz 50 Celsius fokot is elérő – területeken költenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik