Tudomány

Másodpercenként 8 millió tonna víz tűnik el az Antarktisz alól

A leghidegebb óceáni mélyvíz jelentős csökkenését amerikai kutatók mutatták ki.

Az óceáni mélyvizek legfontosabb forrásai az Antarktiszt körülvevő óceánok. Az itt képződött sűrű vizek alkotják a világ óceánjainak mintegy 60 százalékát. Az antarktiszi fenékvíz áramlása észak felé oxigénben dús vizet szállít az Atlanti-óceánban a 45°, a Csendes-óceánban egészen az 50° É. szélességig. Gyakorlatilag minden víz, amely a Csendes- és Indiai-óceánban 3 Celsius-foknál, az Atlanti-óceánban 2 Celsius-foknál hidegebb, ebbe a típusba tartozik. Kialakulásában különösen fontos szerepet játszik a tengeri jég képződése. Megfagyáskor az oldott sóknak körülbelül 30 százaléka kerül a jégbe, a maradék besűríti a már amúgy is rendkívül hideg környező vizet.

Sarah Purkey, a Washingtoni Egyetem kutatója a ScienceDaily-nek nyilatkozott e víz mennyiségének csökkenéséről. “Mindegyik oceanográfiai vizsgálatban, amelyet az 1980-as évek óta megismételtünk, kimutattuk, hogy azonos ütemben zsugorodik össze az antarktiszi fenékvíz.

Gregory Johnson, az Amerikai Óceán- és Atmoszférakutató Intézet munkatársa szerint az még kérdéses, hogy a csökkenés egy hosszú távú trend vagy egy ciklikus jelenség. “Tovább kell folytatnunk a méréseket az óceánok teljes mélységében, a mélyvízi áramlatokban is, hogy meg tudjuk mondani, hogy ezek a tapasztalt változások milyen szerepet játszanak a Föld klímájában. Az ezen vizek hőmérsékletében, sótartalmában, az oxigén- és szén-dioxid-szállításban fellépő változások fontos jelzések a Föld klímájának alakulására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik