Tudomány

Hosszúnak hiszik életüket a Pató Pál urak

Kanadai kutatók szerint azok, akik úgy érzik, hogy hosszú életet fognak élni, másképp döntenek, mint azok, akik rövidebb életre számítanak.

Daniel Krupp kutatásvezető, az ontariói Queen’s Egyetem munkatársa a LiveScience-nek kifejtette, hogy a döntés nem tudatos szinten születik meg, az is előfordulhat, hogy valaki nincs tudatában annak, hogy döntései összefügghetnek az élettartamára vonatkozó belső elvárásaival. “Ne úgy képzeljük, hogy ülünk, és azon gondolkodunk, meddig fogunk élni.

A kutatók kapcsolatot találtak az életkilátások és egy sor, a családszerkezetet befolyásoló jellemző között. Ilyen jellemző volt például az, hogy mikor házasodott valaki, mikor vállalt gyereket, mennyire hajlott arra, hogy véget vessen egy terhességnek vagy házasságnak, illetve mennyi időt szándékozott az oktatásába fektetni.

Azok, akik úgy remélték, hogy hosszú élet vár rájuk, nagyobb valószínűséggel halasztották későbbre a házasságot, a gyerekvállalást, nagyobb eséllyel volt abortuszuk és váltak el, valamint több időt töltöttek tanulással.

Krupp hangsúlyozta, az összefüggés akkor is megmaradt, amikor egyéb, a családra vonatkozó döntéseket befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, például a gazdagságot.

Eddigi döntéseitek alapján hosszabb vagy rövidebb életre számítotok tudat alatt?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik