Tudomány

Ír barnamedvétől származik a jegesmedve

Barnamedve volt a jegesmedvék "ősanyja", amely több tízezer évvel ezelőtt a mai Írország területén élt.

Tudósok nemzetközi csoportja a mai és a korábbi barnamedvék, valamint fehér bundájú társaik genetikai összehasonlításával jutottak erre az eredményre.

A Current Biology című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a nőstény barnamedvék az utolsó jégkorszak csúcspontján párosodtak nagy méretű fehér társaikkal.

Úgy tűnhet, a jegesmedvékben és a barnamedvékben vajmi kevés közös vonás van. Jegesmedvék csak az Északi-sarkvidéken élnek, kiváló úszók és fókákra vadásznak.

A barnamedvék, köztük például a grizzlyk, ezzel szemben jó mászók, hegyvidékek vadonjait kedvelik és kisebb állatokra, valamint halakra vadásznak, de megeszik a gyümölcsöt is.

A különbségek ellenére tudjuk, hogy a két faj valószínűleg sok alkalommal keresztezte egymás útját az utóbbi 100 ezer évben. E találkozások eredménye a mitokondriumban, a sejtek energiaszervében lévő örökítőanyag, amely női ágon öröklődik.

Eddig úgy gondolták, a jegesmedvék egy Alaszkától nyugatra fekvő vidékről származtak, az új információk viszont erős kapcsolatot feltételeznek a mára már kihalt ír barnamedvékkel.

A fajok közötti keveredés oka az éghajlatváltozásban rejlett, a jegesmedvék az Arktiszról délebbre fekvő vidékekre húzódtak a barnamedvék területére.

Hasonló folyamatokra lehet számítani a most zajló felmelegedés miatt is. Az újbóli keveredés szerintük jó esély lenne a veszélyeztetett jegesmedvék túlélésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik