Tudomány

Rugónak nézte az évezredes kincset

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 04. 03. 07:09

A háromezer éves kelta ékszert egy amatőr régész találta Észak-Írországban egy fémkeresővel - eredetileg autóalkatrésznek nézte.

Korábban a témában:

Ronald Johnson egy tőzegmocsárban lelt rá a kelták egyik legfontosabb ékszerére, a torques-ra 2009-ben – igaz, mikor megtalálta, azt hitte, hogy egy régi automobilból származó rugóra bukkant. Szerencsére nem dobta ki a rejtélyes fémtárgyat, hanem elrakta, bár évekre megfeledkezett róla, mígnem a kincskeresők lapjában meg nem látta egy tekert aranyékszer fényképét – ekkor kapcsolt és vitte el a leletet az Armagh grófságbeli Múzeumba.

Arany torques (torques, karperec, kelta, kincs, ékszer, )
A 119 centiméteres csavart ékszer i.e. 1300-1100 között készülhetett, az anyaga 87 százalék aranyból és 13 százalék ezüstből áll. (Fotó: BBC)

Mint arra Greer Ramsey, az Armagh grófságbeli Múzeum szakembere rámutatott, az ékszer neve a latin “torqueo” (tekerni) szóból származik, utalva az ékszer eredetileg jellemző, tekert formájára. Eddig 10 torques került elő Írországban, 38 pedig Nagy-Britanniában. A vezetők, harcosok és előkelő nők ékszere volt, néha karkötőként, néha nyakperecként viselték. A most előkerült ékszer tekintélyes méreteiből kiindulva azonban valószínűsíthető, hogy derékon viselhették.

Azt nem lehet tudni, hogyan került a tőzegmocsárba – előfordulhat, hogy tulajdonosa halála után temették el, de az is, hogy az isteneknek ajánlották fel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.