Tudomány

Rugónak nézte az évezredes kincset

A háromezer éves kelta ékszert egy amatőr régész találta Észak-Írországban egy fémkeresővel - eredetileg autóalkatrésznek nézte.

Ronald Johnson egy tőzegmocsárban lelt rá a kelták egyik legfontosabb ékszerére, a torques-ra 2009-ben – igaz, mikor megtalálta, azt hitte, hogy egy régi automobilból származó rugóra bukkant. Szerencsére nem dobta ki a rejtélyes fémtárgyat, hanem elrakta, bár évekre megfeledkezett róla, mígnem a kincskeresők lapjában meg nem látta egy tekert aranyékszer fényképét – ekkor kapcsolt és vitte el a leletet az Armagh grófságbeli Múzeumba.


A 119 centiméteres csavart ékszer i.e. 1300-1100 között készülhetett, az anyaga 87 százalék aranyból és 13 százalék ezüstből áll. (Fotó: BBC)

Mint arra Greer Ramsey, az Armagh grófságbeli Múzeum szakembere rámutatott, az ékszer neve a latin “torqueo” (tekerni) szóból származik, utalva az ékszer eredetileg jellemző, tekert formájára. Eddig 10 torques került elő Írországban, 38 pedig Nagy-Britanniában. A vezetők, harcosok és előkelő nők ékszere volt, néha karkötőként, néha nyakperecként viselték. A most előkerült ékszer tekintélyes méreteiből kiindulva azonban valószínűsíthető, hogy derékon viselhették.

Azt nem lehet tudni, hogyan került a tőzegmocsárba – előfordulhat, hogy tulajdonosa halála után temették el, de az is, hogy az isteneknek ajánlották fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik