Tudomány

Mégsem “annyira” halálos a mutáns madárinfluenza-vírus

Ron Fouchier, a vírustörzs egyik létrehozója szerint a korábban feltételezettnél "sokkal kevésbé halálos" a mutáns vírus.

Fouchier professzor a hollandiai Erasmus Egyetem Orvosi Központjának munkatársa, kutatócsoportjával genetikai módosítással létrehozott egy mutáns H5N1 vírustörzset, amely vélhetően könnyen terjedne emberek között is. Mint arról január végén a Hír24 is beszámolt, a világpusztító vírus kutatását két hónapra felfüggesztették, mivel sokan attól tartottak, hogy a létrehozását részletező tanulmány megjelentetése új fegyvert adhat például terroristák kezébe.

Az amerikai kormány tudományos és biztonsági szakértőkből álló tanácsadó testülete, az NSABB – korábbi álláspontját felülvizsgálva – úgy döntött, hogy támogatja a mutáns influenzavírusokkal kapcsolatos két tanulmány közzétételét, mivel a közlemény átdolgozott változata tisztázta, hogy a mutáns vírus “sokkal kevésbé halálos”, mint azt az NSABB szakértői korábban feltételezték.

Azt mondtam, hogy az egyik legveszélyesebb vírus, és ez az igazság, mert ezek a vírusok kissé ijesztőek. Ha a levegőben is terjednének, világjárványt okozhatnának, a pandémiás influenza pedig emberek millióit ölte meg” – magyarázta Fouchier. “Vírusaink aeroszolként nem ölték meg a vadászgörényeket. Ez benne volt az eredeti kéziratban, de nem volt világosan kifejtve.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2003 óta mindössze 598 esetet regisztráltak 15 országban, ezek 58,86 százaléka halálos kimenetelű volt. Sokan érvelnek viszont azzal, hogy jóval több fertőzés történhetett, mint amennyiről az egészségügyi szervezet tudomást szerzett, és azok sokkal enyhébb lefolyásúak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik