Tudomány

Egyelőre titkosítják a világpusztító vírust

Az ENSZ továbbra is titkosításra javasolja azt a két tanulmányt, amely leírja a mutációnak alávetett madárinfluenza-vírusokat.

Tavaly év végén tették fertőzőbbé és veszélyesebbé a H5N1-et, majd jelentős ellenállás okán januárban két hónapra felfüggesztették a további kutatásokat.

Most a WHO – nemzetközi szakértőkkel és amerikai biztonsági tisztségviselőkkel tartott – kétnapos konzultáció után közölte: arra az elvi megállapodásra jutottak, hogy közegészségügyi okból ki kell adni az erről a témakörről készült tanulmányokat, de jelen esetben meg kell várni az alaposabb kockázatelemzést.

A WHO ezzel a munkájukat bemutatni kívánó tudósok és az amerikai kormány közötti vitában foglalt állást. A kutatást két csoport egymástól függetlenül végezte az Egyesült Államokban és Hollandiában. Amerikában a megrendelő, a Nemzeti Egészségügyi Intézet kívánta megtudni, hogy milyen genetikai változtatásokkal történhet meg az emberre is veszélyes törzs kialakulása.

A H5N1 jelzésű madárinfluenza igen ritkán fertőz meg embereket, de folyamatosan jelen van a világban: december óta tíz ember halt meg miatta Egyiptomban, Indonéziában, Kambodzsában, Kínában és Vietnamban. Kínában ráadásul egy új, a baromfiállomány megvédésére használt vakcináknak ellenálló törzs jelent meg, amely már Vietnámban is fertőzéseket okoz, és kimutatták Bangladesben és Nepálban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik