Tudomány

Egymillió éves tüzet találtak

A régészek szerint az egyik legelső tűzrakóhelyet fedezhették fel a Dél-afrikai Köztársaságban.

A tűz meghódítása az emberiség fejlődésének legalább akkora mérföldköve volt, mint a kerék feltalálása, és a Bostoni Egyetem régészei szerint az emberszabásúak már egymillió évvel ezelőtt ismerték.

A kutatócsoport Francesco Berna vezetésével fű és levelek, valamint csontok alkotta hamut talált 30 méter mélyen – ez nagyjából egymillió évvel ezelőttnek felel meg. A felfedezés helye a dél-afrikai Wonderwerk barlang, amely a tudomány jelen állása szerint az emberszabásúak egyik legkorábbi menedéke volt – egyes jelek arra utalnak, hogy már kétmillió évvel ezelőtt is otthonul szolgált.

Berna elmondása szerint a lelőhely van olyan mélyen a barlangban, hogy a villám okozta tűz kizárt legyen, ráadásul denevér guanót sem találtak (ami megfelelő mennyiségben öngyulladásra is képes), ezért következtettek arra, hogy őseink tevékenységéről lehet szó.

Az eddig legkorábbinak gondolt tűzrakóhelyek 1,5 és 0,8 millió évesek (a Dél-afrikai Köztársaságban és Izraelben), azonban ezek a szabad ég alatt voltak, vagyis nem lehet kizárni például egy villámcsapást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik