Tudomány

Átrágta volna a torkunkat az ősbolha

Ughy Márton

2012. 03. 01. 09:09

Mivel 165 millió évvel ezelőtt dinoszauruszokon élősködött, szájszervét leginkább fűrészekhez lehet hasonlítani.

Korábban a témában:

A bolhák manapság élő kétezer faja főként madarak és emlősök vérén próbál megélni, azonban viszonylag keveset tudunk evolúciós eredetükről, ugyanis az elmúlt 65 millió évből származó leletekből a maihoz nagyon hasonló állatokat ismerhettünk meg – ugyan létezik néhány olyan is, ami a kréta időszakból (145-65 millió évvel ezelőttről) származik, de ezek továbbra is tudományos vita tárgyát képezik.

Michael Engel, a lawrence-i Kansasi Egyetem paleontológusa és munkatársai most Kínában fedeztek fel minden eddiginél korábbi ősbolhákat. Az összesen kilenc egyed két területről származik, a tudósok szerint egy részük 125, míg másik részük 165 millió évvel ezelőtt élt.

Őskori bolha (bolha, őskor, )
(Forrás: Nature)

Szembeötlő a méretbeli különbség: míg korunk bolhái leginkább egy, de maximum 4 milliméteresek, addig az ősbolhák 8-21 milliméteresre nőttek. Engel szerintezek tagbaszakadt rovarok voltak, már ami a bolhákat illeti“. Egyet kell, hogy értsünk.

A méret mellett a másik látványos különbség az erős ugrólábak hiányában mutatkozik meg. A tudósok szerint a bolhák ősei lesben várták az áldozataikat és csupán rövid időre másztak fel táplálkozni.

A harmadik és talán legijesztőbb eltérés a rovarok szájszervében mutatkozik: míg manapság a szúrás és szívás a specialitásuk, addig 165 millió évvel ezelőtt a fűrészelés. Olyan eszközről van szó, ami az emlősök bőrének átszakítására feleslegesen erős, így abban is egyetértés mutatkozik, hogy valószínűleg dinoszauruszokon élősködtek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.