Tudomány

Műholdképeken fedezik fel az ősi civilizációkat

Műholdfelvételek és számítástechnika segítségével kutatja őskori települések helyszínét a Harvard Egyetem egyik tudósa.

Jason Ur, a Harvard Egyetem docense és Björn Menze, a Massachusettsi Műszaki Egyetem MIT számítástechnikai szakembere olyan eljárást dolgozott ki, amely több tényező (a talaj elszíneződése, mesterségesnek tűnő halmok) értékelése alapján jelöli meg az esetleges őskori települések helyét.

A harvardi kutató a speciális számítógépes program segítségével elemezte az Észak-Szíria 23 ezer négyzetkilométeres területéről készült műholdfelvételeket, és kilencezer lehetséges település helyét azonosította.


(Forrás: PNAS)

Ezt a munkát elvégezhettem volna a helyszínen is, ám életem végéig folytathattam volna a terepbejárást, hogy ekkora területet felmérjek. Ezek a számítástechnikai eljárások viszont lehetővé tették, hogy igen rövid idő alatt elkészítsük a minket érdeklő terület térképét, felvázolva az elmúlt nyolcezer év településtörténetét” – magyarázta Jason Ur. A jövőbeli kutatók számára is hasznos lehet a módszer, hiszen nem kell vaktában tapogatózniuk, hanem a legbiztatóbb helyszíneken kezdhetik meg az ásatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik