Tudomány

Nyolcvan marhából lett minden marha

Ughy Márton

2012. 04. 02. 06:57

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint mindössze nyolcvan háziasított, közel-keleti őstulokból származik az emberiség teljes szarvasmarha-állománya.

Korábban a témában:

A francia, német és brit kutatóknak iráni régészeti feltárásokon sikerült marhacsontokból DNS-molekulákat kivonniuk. A feltárások leletei abból az időszakból származnak, amikor az emberiség épphogy elkezdett növénytermesztéssel foglalkozni, a lelőhelyek pedig olyan területen vannak, amelyeken vélhetően először háziasítottak őstulkokat.

A tudósok összevetették az ősmarhák DNS-ét a mai szarvasmarhákéval, számítógépes szimulációs modellel kitöltötték a 10,5 ezer éves időűrt, és arra jutottak a DNS-szekvenciák nagyfokú hasonlósága miatt, hogy igen csekély számú, mintegy 80 példánytól származik a világ összes marhája.

A tudósok szerint is igen meglepő, hogy ilyen kisszámú populációtól ered a mai szarvasmarha-állomány, mivel őstulkok nemcsak a Közel-Keleten kóboroltak, hanem szerte Ázsiában és Európában. A kutatók dolgát egyébként nehezítette, hogy meleg égövben rendkívül ritka a megbízható kőkori DNS, mivel a molekulával hamar végez a hőség.

Joachim Burger, a Mainzi Egyetem tudósa, a tanulmány egyik szerzője a PhysOrgnak mesélt a sokkal testesebb, maiaknál vadabb marhákról. “Befogni őket nem lehetett könnyű, és ha sikerült is élve rabul ejteni egyet-egyet, gondozásuk, etetésük szintén nagy kihívás volt, nem beszélve szaporításukról, mígnem idővel kisebbek lettek és kezesebbek.

A régészeti feltárások szerint egyébként nemcsak a marhát, hanem a kecskét, a juhot és a disznót szintén a Közel-Keleten háziasították, ám hogy hány őspéldányból, arra sokkal nehezebb választ találni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.