Tudomány

Kihalhat az őstulok legközelebbi rokona

Veszélyesen csökken a világ legnagyobb, Délkelet-Ázsiában őshonos szarvasmarha, a vad banteng - Bos javanicus -populációja.

A szervezet hétfői bejelentése szerint a kambodzsai vadonban élő bantengek száma 90 százalékkal esett vissza az 1960-as évek óta. A tülkösszarvúak családjába tartozó faj világszerte veszélyeztetettnek számít.

A WWF és a kambodzsai kormány három éven át készített közös tanulmányának eredményei szerint a világszerte élő 6-11ezer példány közül nagyjából 2700-5700 banteng él jelenleg az északkelet-kambodzsai síkságokon.

Thaiföld és Indonézia egyes területei mindössze néhány száz vadon élő egyednek adnak otthont.

KAMBODZSAI BANTENG

A banteng egy párosujjú patás, amely a tülkösszarvúak családján belül a tulokformák alcsaládjába tartozik. A mára már kiirtott őstulok legközelebbi rokona.

Kambodzsában a bikák húsz százaléka fekete. A nőstényeknek vörösesbarna bőrük, kis szarvuk van, mely a hegyeknél befelé fordul és nincsenek púpjaik.

Egy kifejlett példány marmagassága 1,6 méter, testhossza 2,3 m. A banteng bikák súlya gyakran 680–810 kg között van, a nőstények kisebbek. Néhány óriási hím akár az egy tonnát is elérheti.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) ezt az alfajt a “Kihalással közvetlenül veszélyeztetett” kategóriába sorolta. A banteng a második legveszélyeztetettebb faj, melyet sikeresen klónoztak, és az első, mely túlélt több mint egy hetet. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik