Tudomány

Furcsa villámok keletkeznek a Jupiter légkörében

A Földön az egyik legfélelmetesebb, legtitokzatosabb légköri jelenség a "sprite" a Jupiteren átlagos villámlásnak számíthat.

A sprite-ok – azaz rövid életű felvillanások (TLE-k) – létezését csak néhány évtizeddel ezelőtt – a nyolcvanas években – észlelték először a Földön a mezoszférában zivatarfelhők közelében. Még ma is rejtélyt jelent a kutatóknak kialakulásuk és természetük.

A Tel Aviv-i Egyetem tudósai más bolygókon kutatják a villámlásokat. Állításuk szerint Jupiteren és a Szaturnuszon ezerszer több és erősebb villámlást és villanást lehet érzékelni, mint a bolygónkon (a Szaturnusz hatalmas viharában akár százat is másodpercenként), így a rövid életű felvillanások is gyakoribbak és gigantikusabbak lehetnek. Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz légkörét modellezve, sikerült mesterségesen sprite-okat előállítani.

A kutatásban részt vevő Ph.D. hallgató Dari Dubrovin szerint a Cassini űrszondát érdemes lenne a Szaturnusz felé úgy irányítani, hogy rögzíthesse a sprite-ok fényét a tízévente egyszer kialakuló nagy viharfolt környékén.

A Földön szintén gyakori kísérőjelenségei a zivataroknak a rövid életű villanások, csak nagyon nehéz észrevenni őket. A tengerszint felett 20-30km-re kialakuló vörös sprite nagy méretű gyenge fényű, vörös villanás, amely a zivatarfelhő felett alakul ki. Magassága akár 70km is lehet, teteje 90-95 km-re található. Alig van időnk arra, hogy megláthassuk, mivel élettartama, mindössze néhány millimásodperc.

Az ilyen felfényléseket további titokzatosnak tűnő jelenségek kísérhetik például az elves-ek, melyek a vörös sprite felett jelennek meg, a blue jetek, melyek kék színűek. A többi hasonló rövid életű felvillanást, amely még mindig a légkörtudósok alaposabb megfigyeléseire vár trolls-nak, gnomes-nak, pixies-nek és gigantic jetnek nevezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik