Tudomány

Gyógyítható kór öli gyermekek tízezreit

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a gümőkór vagy tuberkulózis (TBC) évente hetvenezer gyerek haláláért felelős.

A WHO legfrissebb adatai szerint – annak ellenére, hogy az utóbbi harminc évben 40%-kal visszaesett a halálozások száma – 2010-ben 8,8 millió ember kapta el a TBC-t és 1,4 millió meghalt.

Malgosia Grzemska, a WHO koordinátora szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy a betegséget sok esetben nem ismerik fel.

A fiatalok különösen nagy kockázatnak vannak kitéve, ugyanis a tuberkulózis gyerekeknél mutatkozó tünetei gyakran különböznek a felnőtteknél jelentkezőktől. Míg a felnőttek például egyfolytában köhögnek, addig a gyerekeknél sokszor egyfajta letargikus állapotot okoz a kór.

Az ENSZ szakosított intézményeként működő, genfi székhelyű szervezet szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek a környezetében tuberkulózisos megbetegedéseket észleltek, kórmegelőző kezelést kellene kapniuk. Ez azonban nem mindig lehetséges, a halálesetek 95%-a a fejlődő országokban fordul elő.

S bár bő száz évvel ezelőtt a hazai halálozás 25 százalékáért a tuberkulózis felelt, mára már kötelező a – második világháború után elterjedt – védőoltás, amit a csecsemőknek általában még a szülészeten beadnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik