Tudomány

Először csökkent az új tbc-sek száma

Világszerte első alkalommal csökkent 2010-ben a tuberkulózisban újonnan megbetegedettek száma az Egészségügyi Világszervezet szerint.

Az új megbetegedések száma 1990-hez képest negyven százalékkal csökkent, és emellett az elmúlt egy évtized adatai alapján tavaly követelte a legkevesebb halálos áldozatot a fertőzés.

Mégis, a krónikus lefolyású megbetegedés még mindig túlságosan is elterjedt: 2010-ben 8,8 millióan fertőződtek meg, 1,4 millióan pedig belehaltak a kórba. A legtöbben – 9 millióan – 2005-ben betegedtek meg.

Elsősorban Afrikában ütközik akadályokba a tbc elleni küzdelem. Világszerte összesen egymilliárd dollár hiányzik ahhoz, hogy 2012-ben is eredményes legyen a terjedés elleni harc.

A tbc a HIV/AIDS és a malária mellett a három fő “gyilkos” a fertőző betegségek körében. Legtöbbször a fiatalokat és a fiatal felnőtteket támadja meg, elsősorban a tüdőt, de más szerveket is érintve.

A kórokozók pálcikaalakú baktériumok, a főbb tünetek fáradtság, verejtékezés, étvágytalanság és láz. Legtöbb esetben a betegség antibiotikummal kezelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik