Tudomány

A tbc-t is kiszagolja az elektronikus orr

Az elektronikus orrok forradalma zajlik: a terroristák, a rák, és az asztma mellett egyik fajtájukkal már atuberkulózist is ki tudják szűrni.

A tbc-t, gümőkórt azonosító “e-orr” elemmel működik, egy kézzel működtethető, leginkább az elektronikus alkoholszondákhoz hasonlít.

Használatakor az alkoholszondákhoz hasonlóan a páciens belefúj a készülékbe, amelynek érzékelői azonosítják a tbc biomarkereit a kilélegzett levegőben lévő apró váladékcseppekben, majd az eredményt lényegében azonnal kijelzi az eszköz.

Az elektronikus orr az Újdelhiben működő Genetikai Mérnökségi és Biotechnológiai Nemzetközi Központ és a kaliforniai Next Dimension Technologies elnevezésű cég együttműködésében készül, prototípusával 2013 októberére kívánnak előállni.

Egy hétfői bejelentés szerint, Bill és Melinda Gates alapítványa, valamint a Grand Challenges Canada elnevezésű jótékonysági szervezet 950 ezer dollár – 212 millió forint – támogatást ítélt oda a szerkezet reményteli fejlesztésére.

ÉVENTE NÉGYSZÁZEZER ÉLETET MENTENÉNEK MEG VELE

Tuberkulózis miatt évente 1,7 millió ember hal meg.

A kutatók úgy vélik, az e-orr alkalmazása ebből évente 400 ezer ember életét megmenthetné azáltal, hogy a korai diagnózist követően megfelelő kezelést kaphatnak a páciensek, a fertőzés továbbadásának kockázata pedig mérséklődne.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint egy kezeletlen, aktív tbc-vel élő ember átlagosan 10-15 további embert fertőz meg évente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik