Tudomány

Einstein a világhálóra költözik

Online archívumban válnak elérhetővé a tudós kéziratai, dokumentumai és személyes levelezése is.

A honlap a jeruzsálemi Héber Egyetem és a kaliforniai Technológiai Intézet közös gondozásában kezdte meg működését, az érdeklődők pedig 80 ezer dokumentum között böngészhetnek.

Ennek felét a Nobel-díjas tudós személyes dokumentumai teszik ki, a gyűjtemény tartalmazza a nukleáris leszereléssel és az arab-izraeli konfliktussal kapcsolatos levelezését, szerelmes leveleit, és betegeskedő édesanyjának küldött képeslapot is. További 30 ezer dokumentum az 1980-as évek óta felfedezett, Einsteinnel kapcsolatos irat.

A relativitáselméletet kidolgozó Einstein – aki 1921-ben az elméleti fizika területén végzett munkásságáért Nobel-díjat kapott – a Héber Egyetem egyik legnagyobb támogatójának számított, a felsőoktatási intézményre hagyta teljes intellektuális hagyatékát és a képmásának felhasználásához tartozó jogokat.

Az archívum rendszerezése, fenntartása és folyamatos bővítése tehát nem csupán a tudós születésének 133. évfordulójáról emlékezik meg, azonban tény, hogy Izraelben március 14-ét a tudomány napjává nyilvánították.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik