Tudomány

Einstein a világhálóra költözik

Ughy Márton

2012. 03. 20. 06:59

Online archívumban válnak elérhetővé a tudós kéziratai, dokumentumai és személyes levelezése is.

Korábban a témában:

A honlap a jeruzsálemi Héber Egyetem és a kaliforniai Technológiai Intézet közös gondozásában kezdte meg működését, az érdeklődők pedig 80 ezer dokumentum között böngészhetnek.

Ennek felét a Nobel-díjas tudós személyes dokumentumai teszik ki, a gyűjtemény tartalmazza a nukleáris leszereléssel és az arab-izraeli konfliktussal kapcsolatos levelezését, szerelmes leveleit, és betegeskedő édesanyjának küldött képeslapot is. További 30 ezer dokumentum az 1980-as évek óta felfedezett, Einsteinnel kapcsolatos irat.

A relativitáselméletet kidolgozó Einstein – aki 1921-ben az elméleti fizika területén végzett munkásságáért Nobel-díjat kapott – a Héber Egyetem egyik legnagyobb támogatójának számított, a felsőoktatási intézményre hagyta teljes intellektuális hagyatékát és a képmásának felhasználásához tartozó jogokat.

Az archívum rendszerezése, fenntartása és folyamatos bővítése tehát nem csupán a tudós születésének 133. évfordulójáról emlékezik meg, azonban tény, hogy Izraelben március 14-ét a tudomány napjává nyilvánították.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Variety of fruits in supermarket
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.