Tudomány

Mégsem dőlt meg a fizika alapképlete

Mégsem dőlt meg Einstein relativitáselmélete. Valószínűleg hibás adatokat tartalmazott az a kísérlet, amelyben a fénynél gyorsabb sebességű részecskéket mértek. Továbbra is: E=mc2.

Korábban a témában:

Több hibát is találtak a fénysebességnél gyorsabban haladó neutrínó részecskét érzékelt kísérlet berendezéseiben. A kétszer elvégzett OPERA-teszt első ízben cáfolta Einstein speciális relativitáselméletét, de valószínűleg hibás adatokkal dolgoztak. A fénysebességnél gyorsabban haladó neutrínókról szóló tavalyi bejelentés nagy figyelmet kapott, azonban tudományos körökben szkepticizmussal fogadták, mivel az eltérés nagyon alacsony, szinte hibahatáron belüli volt.

Vesztergombi György, a CERN egyik kutatócsoportjának vezetője szeptemberben lapunknak elmondta, bár ő örülne legjobban, ha igazak lennének a hírek, fenntartásokkal kezeli azokat. Szerinte, egy ilyen horderejű felfedezést nem szabad komolyan venni addig, amíg több helyen több méréssel alá nem támasztják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akad egy ellenkísérlet is. „A több százezer fényévre lévő szupernóvákból érkező fényjelenséggel együtt érzékeltük a neutrínókat. Egy időben érkezett meg hozzánk a fény és a neutrínók. Ez utóbbiaknak két évvel hamarabb kellett volna ideérni, ha a mostani kísérlet igaz lenne.”

Az OPERA-hoz közel álló források szerint a kutatók több potenciális hibaforrást is találtak a berendezésekben. Feltételezések szerint az egyik optikai kábel hibásan működő csatlakozója önmagában is azt eredményezhette, hogy a neutrínók sebessége nagyobbnak tűnt a fénysebességnél. Gond lehetett az időzítéshez használt ritmikus jeleket kibocsátó GPS-szinkronizációhoz használt oszcillátorral is. James Gillies, a projekt vezetője elmondta, tudnak a csatlakozó hibájáról, de szerinte annak a végeredményekre gyakorolt hatásai még nem ismertek.

A kutatók májusra ígértek új teszteket. Addig is marad az az alapvetés, hogy nincs a fénynél gyorsabban száguldó részecske. Ahogy az iskolában tanultuk, de sose értettük: E=mc2. (Ahol az E az energiát, az m a tömeget, a c a fénysebességet jelöli.)

Az Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN kutatóinak szeptember 22-i bejelentése szerint olyan szubatomi részecskéket, neutrínókat fedeztek fel, amelyek a fénysebességnél gyorsabban mozogtak.

A kísérleteket a CERN svájci és olaszországi laboratóriumaiban folytatták le az OPERA elnevezésű kísérlet részeként, a mérési eredmények szerint a neutrínók 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, ami kissé meghaladja a fény sebességét.

Ajánlott videó mutasd mind

Puzsér tombol

Nem hiszi el, hogy azért, mert egy győri polgármester kurvázott és kokainozott megbukott egy rakat budapesti polgármester, miközben Borkait

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.