Tudomány

Már a nők gondolatától is megőrülnek a férfiak

Holland kutatók szerint elég a nők említése ahhoz, hogy a férfiak elveszítsék a fejüket.

Amennyiben olvasóink között akadna olyan férfi, aki nők jelenlétében jelentősen veszít önbizalmából, esetleg koncentrációjából, vagy egyszerűen a megfelelő szavak híján marad, ne aggódjon, a holland tudósok megmérték a jelenséget, és ez általános jelenség, sőt, a Radboud Egyetem munkatársai szerint a férfiaknak elég azt hinni, hogy hamarosan nők jelenlétében lesznek.

Ahhoz, hogy mindezt kiderítsék, a résztvevőkkel Stroop-teszteket oldattak meg – ilyen például, amikor egy szó színét kell kimondani, és nem magát a szót. (Piroskékzöld.)

A teszteket azelőtt és azután is elvégezték, hogy az alanyoknak rövid szavakat kellett felolvasniuk – a teremben nem volt senki, azonban annyit elárultak, hogy a kamerák túloldalán nő vagy férfi figyeli őket. Érdekes módon a nőket nem befolyásolta a megfigyelő neme, a férfiak viszont mérhetően rosszabbul teljesítettek a felolvasás után, amikor azt hitték, egy nő csüngött minden szavukon.

A tesztet úgy is megismételték, hogy a résztvevőknek csak beígérték a felolvasást – és azt, hogy férfi vagy nő fogja őket figyelni -, azonban annak elmaradása után is elvégezték a Stroop-tesztet. A férfiaknak már ez is elég volt ahhoz, hogy az eredetinél rosszabb pontszámokat szerezzenek.

A kutatók azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy pontosan mi okozza a nemek közötti különbséget, azonban arra tippelnek, hogy a férfiak hajlamosabbak ilyen helyzetekben inkább arra figyelni, hogy jó benyomást tegyenek a nőre, ami a koncentráció egy részének elvesztéséhez vezet. Ha a világ legnagyobb zsenijét is a nők foglalkoztatják, mit szóljon egy átlag halandó?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik