Tudomány

Férfiaggyal női testben

Fordítva is lehetséges: vannak, akik női aggyal férfitestben élnek. Úgy tűnik, a transzszexuálisok agya valóban más nemű, mint a testük.

A transzszexualitásnak biológiai magyarázata is van. A különbségek az agyban már serdülőkor előtt megmutatkoznak. Az orvosok a szürkeállományban ismertek eddig egy olyan területet, mely felelős azért, ha valaki férfiként mégis nőnek érzi magát, vagy nőként férfibőrben szeretne élni. De ezt a kis területet eddig csak a halál után, boncolással tudták megtalálni.

Ma már az agyi eltérések kimutatására az MRI is jó, amely a fehérállomány négy területén mutatja ki az agy nőies, illetve férfias jellemzőit.

Madridban Antonio Guillamon és csapata tizennyolc női testben élő férfi agyát vizsgálta meg MRI-vel, a vizsgálati eredményeket pedig összevetette 24 férfi és 19 nő MRI-felvételeivel.

A transzszexuális nők agya a fehérállomány különböző régióiban sokkal jobban hasonlított a férfiak agyára, mint a nőkére. “Ez az első alkalom, hogy az agyban bizonyítékot találtak a férfias nők maszkulinitására” – nyilatkozta Antonio Guillamon, a kutatás vezetője.

A következő vizsgálatban tizennyolc férfit vizsgáltak meg, akik nőnek érezték magukat. A férfi transzszexuálisok agya az említett agyi régiókban félúton járt a maszkulin agyi mintázatok kialakulásában. Az agyuk még nem teljesen nőiesedett el, de még a nőiesség érzetét kelti “tulajdonosában”.

Az új kutatások reményt jelenthetnek a transzszexualitás korai kimutatására Sean Doni londoni tudós szerint. Guillamon nem ennyire optimista, mint kifejtette tanulmányában: az MRI nem minden esetben ad pontos választ, a fehérjeállomány az életkor előrehaladtával folyamatosan változik. A kutatások arra sem adnak magyarázatot, mi okozza egyes embereknél a késői transzneműség megjelenését.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kutatásról – angolul (New Scientist)

Transzneműség (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik