Tudomány

Becsapható az immunrendszer

Egy új módszerrel a szervátültetésen átesett pácienseknek már nem kell életük végéig gyógyszert szedni a kilökődés megakadályozása végett.

Szervátültetést követően a befogadó immunrendszerének működését eddig gyengíteni kellett. Ám a kilökődést gátló szereknek is van mellékhatásuk, magas vérnyomás, cukorbetegség, fertőzés, szívbetegség vagy rák alakulhat ki szedésük mellett.

Nyolc, ezzel az eljárással kezelt veseátültetett páciens közül öt egy évvel a beavatkozás után már gyógyszerek nélkül él – közölték a Science Translational Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzői.

Ez az új megközelítés potenciálisan jobb életminőséget és kevesebb egészségügyi kockázatot kínál a transzplantált pácienseknek” – foglalta össze Suzanne Ildstad, a Louisville-i Egyetem (Kentucky) Sejtterápiás Intézetének igazgatója, az új megközelítés kifejlesztője.

Az új módszer lényege, hogy a szervátültetésre váró páciens immunrendszerét “kondicionálják”. Először kemo- és sugárterápiával csökkentik a befogadó saját immunrendszerének hatékonyságát, majd beültetik a donortól származó csontvelői őssejteket. Ezek segítségével olyan vérképző- és immunsejtek fejlődnek ki a befogadó szervezetében, amelyek rokonok a donoréval, így a szerv átültetése után jóval kisebb lesz a kilökődés kockázata.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy túlságosan veszélyes a módszer amiatt, hogy az új szervre váró pácienseknek csontvelő-átültetésen kell átesniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik