Élet-Stílus

Megbetegít a túl sok sport

Egy maratoni futás például fogékonyabbá tehet a náthára és az influenzára is.

Jó hír a rosszban, hogy a vizsgálatok szerint csak a túlzott igénybevétel van ilyen hatással a szervezetre, elsősorban azért, mert az izmokon túl az immunrendszert is kimeríti, így kiszolgáltatottabbá teszi a betegségeknek.

A Loughborough-i Egyetem professzora, Mike Gleeson erről a Liverpooli Egyetemen tartott tudományos konferencián beszélt, ahol elismerte, a betegségekért ettől függetlenül elsősorban egy sor más tényező felelős: például a genetikai adottságok, a stressz-szint és a táplálkozás is. Ezek mellett azonban a fizikai igénybevétel – olykor – káros hatásairól sem szabad megfeledkezni.

A szakértő emlékeztetett az immunrendszerünk “természetes testőrségként” gyilkolja a kórokozó vírusokat. Mindezt úgy, hogy felismeri, mely sejtekbe hatoltak be a kórokozók, és azokat öngyilkosságra késztetik. Ezt a “testőrséget” gyengítjuk azzal, ha túlzottan igénybe vesszük szervezetünket, cserébe viszont a mérsékelt testedzéssel – például a napi gyors gyaloglással – még élinkíthetjük is.

Az aktív sportolóknak ezt mostanában különösen fontos észben tartaniuk: a hétvégén az ÁNTSZ ugyanis hivatalos közleményben jelentette be, hogy Európában beindult az influenzaszezon. Magyarországon az influenzavírusok terjedése – hagyományos esetben – decemberben kezdődik, ám a mostani enyhe időjárás ezt az időpontot most kitolta, így a szakemberek az új év elejével számolnak az influenzás esetek növekedésével. Tudjon meg még többet a betegségről, tüneteiről és arról, hogy készüljünk itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik