Tudomány

A helyes pasi egészségesebb

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 23. 09:07

Az erősebb immunrendszerrel, magas tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak arcképét a nők vonzóbbnak találják.

Korábban a témában:

Finn, észt, lett és brit kutatók 74, húszas éveiben járó lett férfit vontak be vizsgálataikba. A férfiaktól vérmintát szereztek be a hepatitisz B védőoltás beadása előtt, majd egy hónappal a vakcinálást követően mérték a résztvevő férfiak tesztoszteronszintjét, a kortizol nevű stresszhormon szintjét, valamint a védőoltás után a vérükben megjelent ellenanyag mennyiségét is, amely immunválaszuk erősségét jelezte.

A vizsgálat következő szakaszában szintén a 20-as éveikben járó lett nőket – összesen 94 főt – kértek meg, hogy a férfiakról készült fotók alapján osztályozzák a tesztben szereplő fiatalemberek vonzerejét egy 10 pontos skálán.

Kiderült, hogy a magas tesztoszteronszint összefüggésben volt a vonzó arccal és az erőteljes immunválasszal is. A nők a legerősebb immunválaszt adó férfiakat vonzóbbnak értékelték, mint azokat, akik immunválasza gyengébb volt. A vérmintákban mért hormon- és ellenanyagszinteket a tesztelést végző nők természetesen nem ismerték.

A tesztoszteronszint és a vonzerő közti kapcsolat azoknál a férfiaknál volt a legerősebb, akiknél a stresszhormon legalacsonyabb szintjét mérték, ami arra utal, hogy a stressz az immunrendszert is gyengíti, ezzel együtt pedig csökkentette a nők által adott pontszámokat.

A férfiak tesztoszteronszintje és immunrendszerük erőssége közti kapcsolatot már korábbi tanulmányok is vizsgálták – a “férfiasság” például véd az allergiától -, de a mostani vizsgálatsor az első, amely a férfiak vonzerejét is összefüggésbe hozta az előbbiekkel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.