Tudomány

Megint magyar a tésztavilágbajnok

Egy egri fiú úgy lett első, hogy tésztahídja majdnem háromszor akkora terhelést bírt ki, mint a második helyezetté.

Bár tavaly megszakadt a magyarok sikersorozata, idén ismét egy magyar, Sándor Péter kápráztatott el mindenkit a Kanadában megrendezett tésztahídépítő világbajnokságon. A verseny szabályai egyszerűek: a híd (tésztával, ragasztóval, terhelőelemekkel együtt) maximum 1 kilogrammos lehet, a ragasztó nem haladhatja meg az össztömeg 10%-át, a hídon pedig lennie kell egy 5 centi széles “útnak”.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Sándor Péter a Szeretlek Magyarország!-nak beszélt négyéves tésztahídépítő tapasztalatairól és a világbajnok hídról. Kiderült, aki tésztából akar hidat építeni, jobb ha hozzászokik a durumliszt gondolatához – a tojásos tészták hamarabb törnek -, viszont mivel a bontott tészta roppant érzékenyen reagál a hőmérséklet- és páratartalom-ingadozásra, a 140-150 munkaórát igénylő építési folyamat viszonylag kevés alvást enged a tervezőknek.

Sokat kísérleteztem és büszkén mondhatom, hogy a legjobb tésztát – Olaszország ide vagy oda – szintén Magyarországon találtam meg, ez pedig az izsáki házitészta volt” – nyilatkozta Péter a szeretlekmagyarorszag.hu-nak.


A videó első részében a hidat terhelik, a végén a boldog nyertest láthatjuk.

A hidam 384 kg teher alatt tört össze, míg a második helyezetté 129 kg alatt, így messze meg sem tudták közelíteni az egyedüli magyar eredményét. Én erre azt szoktam mondani, hogy minden a pontosságon és felhasznált ragasztón, tésztán múlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik