Tudomány

Ellopták a Nemzetközi Űrállomást irányító kódokat

Olyan laptopot loptak el a NASA egyik munkatársától, amin az adatok nem voltak titkosítva - az eset ráadásul nem egyedi.

Az egy megbocsátható dolog, ha a hackereknek “becsületes” munkával sikerül hozzáférniük az amerikai űrhivatal jelszavaihoz, de az sokkal félelmetesebb, amikor a Nemzetközi Űrállomás biztonsága hanyagság miatt kerül veszélybe.

Az amerikai törvényhozás Tudomány-, Világűr- és Technológiaügyi Házbizottságának tett vallomásból kiderül, hogy a tavaly márciusi lopás “eredményeképpen olyan algoritmusok vesztek el, melyek utasítani és irányítani tudják az ISS-t“. Ráadásul 2009 és 2011 áprilisai közt összesen 48 laptop és mobil készülék tűnt el – egy részét elvesztették, egy részét ellopták.

Bár az eszközök roppant érzékeny információkkal bírtak – például a Constellation és Orion programok adataival, személyes adatokkal és NASA-n kívüli kutatási anyagokkal – az amerikai űrhivatalban nincs az egész hivatalra vonatkozó adatvédelmi szabályozás.

S bár szerintünk ez is elég megdöbbentő, kiderült az is, hogy igazából senki nem figyeli, hogy a munkatársak milyen adatokat visznek fel a készülékeikre, vagyis egy laptop vagy telefon elvesztése esetén csak akkor derül ki, hogy érzékeny információ került veszélybe, ha az adott munkatárs ezt bevallja.

Ha a világ legokosabb emberei képtelenek védelemmel ellátni az eszközeiket, mit várnak az adatbiztonsággal foglalkozó szakemberek tőlünk, földi halandóktól?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik