Tudomány

A lóretekfa csodája

Ughy Márton

2012. 03. 01. 13:00

A Moringa oleifera az emberek számára a növényvilág egyik leghasznosabb tagja.

Korábban a témában:

A nyugati világ számára a tiszta ivóvíz az alapvető és természetesnek vett dolgok egyike, miközben a fejlődő országokban súlyos és roppant drága probléma. Éppen ezért a tudósok egyszerű, de nagyszerű víztisztító módszereket próbálnak kidolgozni – ilyen a nanotechnológiás teafilter, az aprított banánhéj és a “varázspor” is, de nem szabad megfeledkezni a lóretekfáról (Moringa oleifera) sem.

Méltán viselhetné a csodafa nevet is, hiszen az egyenlítő környékén található növény gyümölcsét eszik, használják gyógyítási céllal és még bio-üzemanyagot is létre tudnak belőle hozni, hogy magvainak víztisztító képességeiről szót se ejtsünk. Az utóbbival kapcsolatban eddig az okozott gondot, hogy a módszer nagy mennyiségben túlságosan drágának bizonyult, ráadásul víz tisztaságát csak kis időre tudta fenntartani. Ezt az akadályt küzdötte le Stephanie B. Velegol.

Miután kivonta a Moringa fehérjét a magokból (amely olyan erős, hogy még a kólibacilussal is megbirkózik), negatív töltésű homokhoz kötötte, hogy ezzel “funkcionalizált” homokot hozzon létre, ami az üledéket és a baktériumokat egyaránt kiszűri a vízből.

Lóretekfa gyümölcse (lóretekfa, Moringa oleifera, lóretek, )
A lóretekfa gyümölcse (Fotó: Wikipédia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Closeup of big gold nugget, finance concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.