Tudomány

Meginnák a vizeletet az űrben

A világűrben keringő ember építette járművek legnagyobb problémája az állandó vízhiány, a NASA mikrogravitációs víztisztítóval orvosolná a problémát.

A víz elengedhetetlen az élethez, azonban csak korlátozott mértékben vihetik magukkal az űrhajók fedélzetén, így valamilyen megoldást kell találni a tiszta víz minél hatékonyabb spórolására.

A NASA Ames Kutatóközpontjának szakértője Michael Flynn szerint a vizeletből és a szennyvízből egy félig áteresztő hártyán át lehetne kiszűrni a szennyező anyagokat úgynevezett ozmózissal. A membrán átengedné a víz kis molekuláit, ugyanakkor blokkolja a nagyobb molekulákat, mint a só, cukor, keményítő, fehérjék, vírusok, baktériumok és paraziták.

Vizelet újrahasznosításakor a folyadékot két membrán szűrné. A karbamid és az alkohol ugyanis egyetlen membránon még mindig áthatolna.

Az ozmózison alapuló víztisztítás már elterjedt a Földön. Egy csomag szennyvizet hat-nyolc óra alatt képes egy ozmózissal működő szerkezet ihatóvá tenni.

A mikrogravitációs víztisztítást elsőként az Atlantis űrsiklón az STS-135 küldetésén fogják tesztelni. Az Atlantist várhatóan a Kennedy Űrközpontból július 8-án lövik fel. Az űrrepülőgép a nyugdíjba vonuló Space Shuttle program utolsó expedícióját hajtja végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik