Tudomány

Budapesten a csapból is ez folyik

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 04. 08:00

A klórozás mellett az UV fény felel azért, hogy a fővárosiak tiszta vizhez jussanak.

A budapestiek ivóvízellátását a város alatt húzódó, több mint 5000 kilométer hosszú vezeték biztosítja. Mielőtt az ivóvíz az elosztó hálózatokba kerül, klórozással fertőtlenítik, hogy a közcsőhálózat és a házak belső ivóvízvezetékeinek minden pontján biztonságos legyen a fogyasztás.

Mivel a klórozás íz- és szaghatása miatt sokakban ellenérzést vált ki, több helyen nagyrészt UV fénnyel oldják meg a fertőtlenítést, így jelentős mértékben csökkenthető a klór szintje. Az eljárás során nagyjából 254 nanométer hullámhosszú ultraibolya sugárral világítják meg a vizet, ami szétroncsolja a mikroorganizmusok DNS-ét és meggátolja szaporodásukat.

Előnye, hogy nincs semmilyen utóhatása.

Debreczeny László, a Fővárosi Vízművek munkatársa szerint ez a módszer a vegyszeres tisztítást nem tudja teljes mértékben kiküszöbölni, mert az UV fény csak a besugárzás helyén fejti ki hatását. “Az ivóvíz később még beszennyeződhet, ezért klórozásra, így is szükség van, bár a megszokottnál jóval kisebb mértékben.

Hazánkban, az eljárást a Káposztásmegyeri Főüzemben használják a legnagyobb léptékben – itt fénysugárzással óránként 25 ezer köbméter vizet fertőtlenítenek. A rendszer online módon csatlakozik az Üzemirányító Központhoz, ahol a diszpécserek folyamatosan ellenőrzik a működést, szükség esetén be tudnak avatkozni.

Az UV módszer Budapesten különösen akkor növeli a vízbiztonságot, ha a Duna kiönt, vagy ha a vízállás tartósan alacsony. Az ilyen esetekben a fokozott klóradagolást a sugaras fertőtlenítéssel lehet csökkenteni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.