A Northumbriai Egyetem tudósai a kísérletbe bevont személyekkel matematikai-logikai feladványokat oldattak meg azelőtt és azután, hogy rozmaringot szagoltattak velük.
A nemrég megjelent eredmények szerint minél magasabb volt az 1,8-cineol (vagy más néven eukaliptol) koncentrációja, annál jobb eredmények születtek.
Eddig is ismert volt, hogy a cineol fájdalomcsillapító és antiszeptikus hatású – a mostani a kutatás legnagyobb hiányossága épp az, hogy bár az összefüggésre sikerült fényt deríteni, a tudósok azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy miért és miként stimulálja ilyen mértékben az agyat.
Az azonban biztosnak tűnik, hogy érdemes a főzés során a só és a bors mellett egyéb fűszernövényeket is használni. Aki nagyon nem szereti a rozmaringot, az próbálkozhat bazsalikommal és babérlevéllel, ugyanis ezek is tartalmaznak cineolt, de megtalálható a fekete ürömben és az orvosi zsályában is.