Tech

Szoftver 150-es IQ-val

A svéd kutatók mesterséges intelligenciája a matematika és a pszichológia keveréke.

A Gothenburg Egyetem Filozófiai, Nyelvészeti és Tudományelméleti Tanszéke által fejlesztett program IQ-ját nem kiszámolták, hanem egy igazi tesztet töltettek ki vele. Mivel nyelvileg egyelőre az IBM Watsonja van a csúcson, ezért az IQ-teszt kizárólag nonverbális kérdéseket tartalmazott – a programnak az alakzatokból és számokból álló sorozatok következő tagját kellett megállapítania.

A mesterséges intelligenciát az emberi pszichológiából ismert jellemvonásokkal is megpróbálták ellátni. Claes Strannegård, a kutatók egyikének elmondása szerint olyan programokat próbálnak létrehozni, melyek “képesek felfedezni az olyan típusú mintákat, amiket az ember is“.

Mivel az emberi pszichét is belekeverték a forráskódba, ezért a végeredmény is emberi korlátokkal bír. Strannegård szerint módszerük a jelenlegi matematikai szoftvereknél “potenciálisan alkalmasabb arra, hogy mintákat vegyen észre olyan adatsorokban, melyeknek pszichológiai komponensük van, mint például a pénzügyi adatok; de kevésbé alkalmas a tudományosabb adatsorok elemzésére, mint például az időjárási adatok, mivel annak nincs közük az emberi pszichéhez“.

A kutatócsoport abban reménykedik, hogy a végleges program segíthet az embereknek alternatív gondolkodásmódok elsajátításában. (Mi pedig közben abban reménykedünk, hogy nem ébred öntudatra és nem próbál világuralomra törni.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik