Tudomány

A fiúk bonyolultabban fejlődnek

Azért, hogy a herék és a pénisz egy csecsemőnél rendesen kialakuljanak, két különböző módon kell működnie az anyai szervezetnek a tesztoszteron aktív formájának előállításához.

A DHT a tesztoszteron biológiailag legaktívabb formája, szükség van rá ahhoz, hogy egy embriónak kifejlődjön a herezacskója és pénisze. Mindeddig a vegyület keletkezésének csak egy útja volt ismert az emberi szervezetben, zürichi és berni kutatók azonban magyarázattal szolgáltak a másodikra.

Az áttörést a kenguruknak köszönhetik a tudósok. Az erszényeseknél nemrég fedezték fel a DHT keletkezésének alternatív módját, ez segítette a svájci szakembereket.

Zürichben és Bernben olyan embereket vizsgáltak, akiknek nemi szerveik alulfejlettek vagy rosszul alakultak ki. Az embereknél már ismert hormontermelés teljesen normális volt a vizsgálatok alanyainál. De két enzimnél, amelyek a kenguruknál megismert hormontermelési módhoz elengedhetetlenek, káros genetikai mutációt mutattak ki a résztvevőknél a tudósok.

Mindezek alapján lehetett arra következtetni, hogy egy második hormontermelési program is szükséges a férfi nemi szervek képződéséhez.

Felfedezésüktől a szakemberek azt remélik, valamikor segítheti az anyaméhen belüli hormonális betegségek kezelését.

A herék vagy a petefészkek fejlődése a terhesség hatodik hetében kezdődik meg. Fiú magzatoknál már előzőleg férfihormon képződik koleszterinből, a lányoknál nincs ilyen hormontermelődés. A fiúk ezért biológiailag nézve bonyolultabbak.

Ha a DHT-termelés nem zökkenőmentes a terhesség alatt, az különféle következményekkel járhat: néhány baba férfi kromoszómaállománnyal születik ugyan, de lánynak néz ki. Másoknál nem egyértelmű a nemi jelleg, mert a nemi szervek nem fejlődnek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik