Tudomány

Pusztító holdkitörést jósolnak

Fehér fényű kísérőnk vörös és narancssárga színben is pompázna a jövőben bekövetkező vulkánkitörések miatt.

Amerikai tudósok a Hold sötét oldalán található képződmények segítségével tavaly nyáron derítették ki, hogy égi kísérőnk felszínén még 800 millió évvel ezelőtt is működtek vulkánok. A Hold az azóta eltelt időben természetesen jelentősen lehűlt, azonban a NASA (az Apollo-küldetéseknél elhelyezett szeizmométerek adatai alapján) megállapította, hogy a Hold fémes magját körülvevő palást 30%-a még mindig folyékony – a magma 1200-1350 kilométer mélységben található.

Az Amszterdami Egyetem kutatói ugrottak neki annak a kérdésnek, hogy akkor jelenleg miért nincs aktív vulkán a Holdon. Ehhez a rendelkezésükre álló holdkőzeteket szó szerint “holdlávává” alakították – 45 ezer bar nyomás mellett 1500 fokra hevítették ezeket –, és arra jutottak, hogy a titánban gazdag anyag túl nehéz ahhoz, hogy a felszínre törjön.

Ez azonban nem lesz mindig így. A kutatás egyik vezetője, Wim van Westrenen szerint ahogy a Hold tovább hűl és ezáltal szilárdul, úgy fog megváltozni a magma összetétele, ami valószínűleg könnyebbé válik környezeténél. “Ez a könnyebb magma feltörhet a Hold felszínére, aktív vulkánokat hozva létre – milyen gyönyörű látvány.

Nem zavarnánk meg azokat, akik már maguk elé képzelték a fényjátékot, de sajnos van egy rossz hírünk: az előbb leírt folyamat évmilliókat vesz igénybe, úgyhogy még köbükunokáink sem láthatják. Mindenesetre a távoli jövő holdvárosai jobb, ha vigyáznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik