Tudomány

A versenyzabálás megváltoztat

Ughy Márton

2012. 02. 20. 13:30

Nem érdemes túl sokszor túl sokat enni, mert eltűnik a teltségérzet és a perisztaltika.

Korábban a témában:

Marc Levine, a Pennsylvaniai Egyetem kórházának gasztrointesztinális radiológus főorvosa arra a kérdésre szeretett volna választ kapni, hogy van-e valamilyen fiziológiai különbség az evőversenyek nyertesei és az “átlagosan fogyasztó” emberek között.

Kísérletében a “professzionális” zabáló (a világ tíz legjobbjának egyike) és egy olyan férfi vett részt, aki az evőversenyzőnél 10 centiméterrel magasabb és 20 kilogrammal nehezebb volt – a kutató úgy érezte, talán ez a különbség némileg kiegyenlíti az esélyeket. A két férfit ráeresztette néhány tucat hotdogra, miközben testüket fluoroszkópiás berendezéssel (gyakorlatilag valós idejű röntgennel) figyelte.

hotdog (hotdog, )

Az “átlagos” étvágyú tesztalany hét hotdog után állt meg, míg a profit 10 perc és 36 hotdog után a kutató inkább leállította.

Az orvos meglepődve azt tapasztalta, hogy az evőversenyzőnél még akkor is hiányzott az egész bélrendszert megmozgató perisztaltika, amikor gyomora már annyira kitágult, hogy szinte teljes egészében elfoglalta a has felső részét. Levine szerint a versenyző teste annyira hozzászokott a “túltöltéshez”, hogy gyomra már inkább egy lufira hasonlít, egyszerűen elveszett a teltségérzet és a perisztaltika is.

A szakemberek egyelőre nem tudják a jelenség okát, annyi azonban biztos, hogy a hatalmas zabálásokat érdemes az ünnepekre korlátozni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.