Tudomány

A versenyzabálás megváltoztat

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 20. 13:30

Nem érdemes túl sokszor túl sokat enni, mert eltűnik a teltségérzet és a perisztaltika.

Korábban a témában:

Marc Levine, a Pennsylvaniai Egyetem kórházának gasztrointesztinális radiológus főorvosa arra a kérdésre szeretett volna választ kapni, hogy van-e valamilyen fiziológiai különbség az evőversenyek nyertesei és az “átlagosan fogyasztó” emberek között.

Kísérletében a “professzionális” zabáló (a világ tíz legjobbjának egyike) és egy olyan férfi vett részt, aki az evőversenyzőnél 10 centiméterrel magasabb és 20 kilogrammal nehezebb volt – a kutató úgy érezte, talán ez a különbség némileg kiegyenlíti az esélyeket. A két férfit ráeresztette néhány tucat hotdogra, miközben testüket fluoroszkópiás berendezéssel (gyakorlatilag valós idejű röntgennel) figyelte.

hotdog (hotdog, )

Az “átlagos” étvágyú tesztalany hét hotdog után állt meg, míg a profit 10 perc és 36 hotdog után a kutató inkább leállította.

Az orvos meglepődve azt tapasztalta, hogy az evőversenyzőnél még akkor is hiányzott az egész bélrendszert megmozgató perisztaltika, amikor gyomora már annyira kitágult, hogy szinte teljes egészében elfoglalta a has felső részét. Levine szerint a versenyző teste annyira hozzászokott a “túltöltéshez”, hogy gyomra már inkább egy lufira hasonlít, egyszerűen elveszett a teltségérzet és a perisztaltika is.

A szakemberek egyelőre nem tudják a jelenség okát, annyi azonban biztos, hogy a hatalmas zabálásokat érdemes az ünnepekre korlátozni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.