Tudomány

170 centis újszülött a fővárosi állatkertben

Vasárnap reggelre életerős zsiráfborjúval bővült a park állatállománya. A kicsit ma már a látogatók is megnézhetik.

Zsiráfborjú született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézmény közlése szerint a 170 centis apróság vasárnap reggel, nem sokkal 7 óra után látta meg a napvilágot. Az életerős jövevény délelőtt tízre már lábra állt és szopott is. Így gyorsan kiderült, hogy mesterséges táplálására nem lesz szükség. A gondozók bíztak is benne, hogy így lesz, hiszen Santana, a 16 éves anyaállat már tapasztalt szülőnek számít.

A zsiráfmama, aki a csehországi Liberecből került Budapestre, a mostani borjúval együtt már összesen négy utódot hozott világra. Az elsőt – a 2001-es születésű Samburut – mesterségesen kellett felnevelni, a többieket azonban Santana már teljesen önállóan gondozta. A Jonas nevű apaállat jelenleg tíz esztendős, és nyolc évvel ezelőtt egy dániai állatkertből érkezett a magyar fővárosba.

A mostani gyermekáldással ötről hatra növekedett a fővárosi állatkert zsiráfcsapatának létszáma. Az újszülöttről egyelőre annyit lehet tudni, hogy hím. Nevet még nem kapott, az állatkert ehhez valószínűleg a látogatók segítségét kéri majd. Anyjával egyelőre a többi zsiráftól elkülönített istállórészben tölti mindennapjait. Jó hír, hogy az elkülönítőre néző betekintő ablakon át a közönség már mától láthatja a kicsit.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1868 óta élnek zsiráfok. Az első állatot még Ferenc József ajándékozta – Erzsébet királyné közbenjárására. Az azóta eltelt idők során – a mostani kicsit is beleszámítva – összesen 26 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten. A legelső még 1868-ban (mert az első állat vemhesen érkezett Bécsből), a legutóbbi pedig 2010. március 3-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik