Nagyvilág

Szobrot kap Knut, a berlini állatkert egykori kedvence

Bihari Ádám

2012. 01. 14. 15:00

Emlékművet kap Knut, a berlini állatkert tavaly váratlanul elpusztult világhírű jegesmedvéje; a kezdeményezők már ki is választották a győztest a benyújtott 40 tervpályázat közül.

Korábban a témában:

A zsűri döntése értelmében a tavaly márciusban agyvelőgyulladás következtében mindössze négyévesen kimúlt kedvenc emlékművét Josef Tabachnyk nürnbergi szobrászművész készítheti el, aki már számos állatkerti állatot örökített meg szobor formájában.

Knut tovább él sok látogató szívében, ezzel a szoborral azonban maradandó módon akarjuk megőrizni emlékét a jövendő nemzedékek számára, hogy fennmaradjon ennek az állatszemélyiségnek az egyedisége – mondta a szoborállító egylet elnöke, Thomas Ziolko.

Az emlékműállítás 15 ezer euróra becsült költségét adományokból akarják előteremteni, 10 ezer euró már össze is jött.

A Knut-emlékművel egy régi hagyományt ápol a berlini állatkert, ahol már olyan korábbi közönség kedvenceket is megörökítettek szobor formájában, mint Knautschke, a víziló, vagy Bobby, a gorilla.

A Knut-rajongóknak egyébként már létezik egy emlékhelye, méghozzá a berlini Spandau kerület In den Kisseln nevű temetőjében, ahol a jegesmedvét felnevelő Thomas Dörflein állatgondozó sírja mellett emlékkő idézi fel az életében 11 millió látogatót a berlini állatkertbe csalogató Knut emlékét.

A 2006. december 5-én született Knutot anyja eltaszította magától, és az állatgondozók nevelték fel Dörflein vezetésével. Több mint három évtized után ő volt a berlini állatkertben az első, fogságban született jegesmedvebocs, amely túlélte az újszülött kort.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Plastic debris floating on the ocean surface, shot underwater.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.