Szórakozás

Meglátta árnyékát az állatkerti medve

Meglátta árnyékát a medve csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így a népi meteorológia tapasztalatai alapján még hosszú tél várható.

A ragyogó napsütésben vekkerrel ébresztették az állatkert három barnamedvéjét az intézménybe látogató óvodások és kisiskolások. A népi hagyomány a medvék “előjövetelével” kapcsolta össze az időjóslást: ha február 2-án jó idő van, a medve meglátja az árnyékát és ettől megijedve “visszabújik barlangjába”,  az a tél elhúzódását vetíti elő. Ha azonban nem látszik az árnyéka, a téli hideg már nem tart sokáig.

A medvék nem úgy alszanak téli álmot, mint a denevérek, mormoták, pelék vagy sünök. Az európai barnamedvék – elsősorban a hozzáférhető táplálék szűkössége miatt – télen kevésbé aktívak, mint a tavasztól őszig tartó időszakban. Az állatkerti medvéknek azonban nincs ilyen gondjuk, hiszen télen is gondoskodnak a takarmányozásukról.

Az, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak, erősen vitatható. Ugyanakkor több meteorológus osztja azt a véleményt, hogy a hosszú távú előrejelzések – a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt – eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük. A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek. Február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.

A “medvelessel” kezdődik a városligeti intézmény hagyományos négynapos Mackófesztiválja, amelynek ideje alatt számos program fogadja a látogatókat. Sőt, a tizennégy év alattiak, ha brummogva érkeznek, ingyen látogathatják az állatkertet. Csütörtöktől vasárnapig “medvetélkedők”, méhészeti bemutató, a Barlangteremben játszóház és kézműves programok is várják a kicsiket és nagyokat. Szombaton és vasárnap játékmackó kiállítással és mackó örökbefogadási akcióval is kiegészül a programkínálat. A barnamedvék mindegyik napon 11 órakor, a jegesmedvék pedig 14 órakor kapnak enni.

Ajánlott videó