Tudomány

Fertőzőbbé tették a madárinfluenzát

Ijesztő eredményekről számoltak be virológusok: öt gén megváltoztatásával veszélyesebbé tették a H5N1-et.

A madárinfluenza 2008 júniusában okozott utoljára nagyobb problémákat, amikor Egyiptomban, Indonéziában, Pakisztánban és Vietnamban tört ki járvány. Azóta nem nagyon vagy csak szórványosan érkeztek jelentések a H5N1 törzsbe tartozó sokszor halálos kimenetelű fertőzést okozó influenzavírusról.

Többször felvetődött, hogy pusztító járványt akkor tudna okozni a kórokozó, ha emberről emberre terjedne. De mivel ez a feltétel még csak korlátozottan teljesült, így a vírus terjedését sikerült kordában tartaniuk az adott országoknak.

A madárinfluenza a mai napig mégis félelemmel tölti el az embereket, nem alaptalanul, mivel mutációs képessége és a fertőzésével járó magas halálozási arány a világ legnagyobb járványfenyegetésévé teszi. Egyes szakértők szerint világjárványt okozhatna.

A világon dollármilliárdokat költenek a H5N1-gyel kapcsolatos kutatásokra, és egy ilyen virológiai vizsgálódáson derült ki, hogy elég mindössze öt génnek megváltoznia ahhoz, hogy a vírus az emberiségre fenyegető legyen.

Hollandiában az Erasmus Orvosi Központban Ron Fouchier és kollégái vadászgörényeken folytatott kísérletekben – amelyek során a vírus emberről emberre terjedését modellezték – kifejlesztették az eddigi legfertőzőbb H5N1 vírust.

Fouchier és munkatársainak bejelentése egy máltai influenza konferencián vitákat indított el bioterrorizmus szakértőinek körében azzal kapcsolatban, mennyire biztonságos ilyen vírusokkal kísérleteket folytatni.

Ha a szuperfertőző H5N1 előállításának módszere rossz kezekbe kerülne, a mutáns vírust biológiai fegyverként használhatnák fel.

A holland kutatók munkáit az amerikai Nemzeti Tudományos Tanácsadó Testület biológiai biztonsági intézete bizottsága fogja kivizsgálni.

Dr. Thomas Inglesby a Pittsburgh-i Biológiai Biztonsági Központ Igazgatója úgy gondolja, vannak olyan olyan tanulmányok, amelyekkel kivételt kellene tenni a nyitottság és a közzététel kérdésében.

Más H5N1-et érintő kísérletek eddig már megjelenhettek a Virology című szakfolyóiratban. A szakértők megosztottan vélekednek arról, milyen kockázattal lehet publikálni ilyen vírusok variánsairól szóló tudományos írásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik