Tudomány

Japán földrengés magyar barlangokban

A Mecsek Háza szakemberei vizsgálataik során megállapították, milyen hatással volt a környékre a Japánban pusztító földrengés.

A Mecsek Háza Barlangi Turisztikai Központ Orfűn bújik meg a hegyek közt. A központot a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület alapította, mely számos üreget – mintegy ezerméternyi új szakaszt – tárt már fel a környéken.

Ország János geográfus elmondása szerint 2011. március 11-én a mecseki karsztkutak vízszintmérése közben regisztrálták Japán 9-es erősségű földrengésének hatását. A kutatók megfigyelőfúrásokat végeztek, az adatsoron pedig egy ritka természeti jelenség volt megfigyelhető.

A Japán partok közelében végigfutó lökéshullám hatására Magyarországon több különböző vízszintregisztráló berendezés hasonló alakú vízszintingadozást rögzített. Ugyanezt a hatást észlelték egyébként Norvégiában és Texasban is.

A földrengés okozta felületi hullám hatását tehát ugyanabban az időben, azonos alakkal több helyszínen is regisztrálni lehetett. Az ng.hu szerint a vízszintingadozás az egyik mecseki karsztkútban meghaladta a hat centimétert is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik