Tudomány

A nagy földrengések megváltoztatták két műhold mozgását

A március 11-i japán Tohoku földrengés eléggé befolyásolta a Föld gravitációs terét ahhoz, hogy bizonyos műholdak útját átírja.

Kapcsolódó cikkek

Ráadásul a földrengés nem is akármilyen műholdak pályáját érintette, derült ki egy nemrég nyilvánosságra hozott mérésből. Az érintett kettős szatellit a GRACE – Gravitiy Recovery and Climate Experiment – a NASA és a Német Űrügynökség közös műholdpárosa, mely 2002 óta kering a Föld körül, térképezve bolygónk gravitációs terét.

A NASA Goddard Űrközpontjának kutatója Shin-Chan Han és munkatársai a földrengések hatásait vizsgálták a műholdakra, amikor azt találták, hogy három földrengés volt hatással a GRACE mozgására: a 2004-es szumátrai, a tavalyi chilei és a 2011-es japán Tohoku.

A két műhold relatív sebessége megváltozott amint átkelt a földrengés sújtotta régiók fölött. A két GRACE tempója ugyanakkor kétszer olyan magas volt a földrengés utáni hónapban, mint az eseményt megelőző harminc napban.

Ez azt jelenti, hogy a 9-es – pontosabban 9,1 magnitúdó erejű vagy annál is erősebb – földmozgások bizonyítottan megváltoztatják a Föld gravitációs terét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik