Tudomány

Veszélyben a márványkatedrális, a világ egyik legszebb barlangja

Az összefüggő márvány barlangrendszert évezredek alatt formálta a föld, a víz, a szél ereje Patagóniában. Ma a bolygónk egyik leglenyűgözőbb pontja.

Argentína és Chile határán nyújtózik a legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera, mely elsősorban pisztráng- és lazachalászatáról híres. Gyönyörű smaragd, türkiz és akvamarinkék árnyalatokban tükröződik.

Partjainál közvetlenül az Andok fekszik, a tó pedig az évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha csűrték csavarták, majd “összehajtogatták volna” a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága a márványkatedrális barlangrendszer.

A katedrálisról egyetlen barlangként szoktak beszélni, holott az igazság szerint három formációból épül fel. Az egyik legnagyobb az El Catedral – azaz a székesegyház, katedrális -, a két kisebb képződmény La Capilla – a kápolna és a La Cueva – barlang néven ismert.

A Becslések alapján a barlangrendszer 50 milliárd tonna 94%-os kalcium-karbonátból áll. Az európaiak a barlangok szépségét több mint száz éve fedezték fel, de a Teheulche nomád törzs “az erős emberek” már ezer éve ismerték.

A barlangokban való fényképezés nagy eredmény, mivel a tó hullámzása akadályozza a pontos képek készítését. A coloradói Linde Waidhofer természetfotós mégis megpróbálta a lehetetlent, a végeredményt pedig a Blue Light a “barlangkatedrálisról” szóló című albumban tette közzé.

Waidhofer képeivel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a márványkatedrálishoz hasonló természeti kincseket meg kell óvni. Jelenleg a chilei kormány olyan építési projekteket engedélyezését tervezi, melyek a tóba szennyező anyagokat juttathatnak, a parton pedig nagy feszültségű távvezetékeket emelnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik