Tudomány

Kártyajáték a Rubik-kocka utóda?

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 15. 13:26

Nemzetközi szintű érdeklődés mutatkozik két magyar diák szilveszterkor kitalált kártyajátéka iránt - központban a részecskefizika.

Korábban a témában:

Fel (u), Le (d),  Furcsa (s),  Bájos (c),Tető (t),  Szépség (b)…

Sokan nem ismerik az e kifejezések közötti összefüggést, ám mindazok, akik az új, magyar fejlesztésű kártyajátékkal ütik el az időt a hosszú téli estéken, már pontosan tudják, hogy ezek a világegyetem legelemibb és egyben “legforróbb” építőköveinek, a kvarkoknak a tudományos elnevezései.

Sőt, ha belejönnek a játékba, akkor már az sem jelent számukra megoldhatatlan problémát, hogy ezekből a részecskékből barionokat vagy esetleg mezonokat állítsanak össze. A kvarkok ugyanis egymással, valamint antirészecskéikkel kombinálva alkotják a világegyetemet felépítő, nyugalmi tömeggel rendelkező elemi parányokat, mint például a protonokat és a neutronokat.

Kártyázzunk kvarkokkal (kártya, játék, kvark, )

A kártyajáték ötlete 2008-ban két magyar fiatal, Török Csaba és Csörgő Judit fejéből egy szilveszteri bulin pattant ki. A gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium természettudományos önképzőkörének egykori diákjai arra jöttek rá, hogy a kvarkok ismert elemi részecskékké alakítása a kártyák színei segítségével remekül modellezhető, ráadásul még szórakoztató is lehet.

Az alapötletre újabb és újabb játékok épültek, mint például az Anti, a Kvarkanyag, a Kozmikus Záporok és a “Detektáljunk!”, amelyek az univerzum legmélyebb részecskefizikai összefüggéseit ismertetik meg az érdeklődőkkel, a maguk játékos módján.

Az immár egész játékcsaláddá fejlődött találmányról és annak nemzetközi sikeréről az ng.hu írt részletesen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.